ZABORAVILI STE SVOJU LOZINKU?

Napravi novi nalog

Politika upotrebe kolačića

Poslednji put ažurirano 26.06.2022.

 

Ova Politika upotrebe kolačića čini sastavni deo naše Politike privatnosti. Više o kolačićima pročitajte u daljem tekstu.

 

U cilju pravilnog funkcionisanja veb-sajta, pružanja boljeg korisničkog iskustva i unapređenja veb-sajta, veb-sajt pohranjuje određenu količinu informacija (kolačića, cookies-a) na uređaj korisnika. Pohranjivanje kolačića na uređaj korisnika podrazumeva da je korisnik upoznat sa tim da sajt koristi kolačiće i da je na to pristao u skladu sa ovim obaveštenjem i izborom odgovarajuće opcije koju prilikom posete veb-sajtu omogućava La-Ram-Com.

 

Korisnik takođe u svakom trenutku može da onemogući upotrebu kolačića odgovarajućim podešavanjima u internet pretraživaču preko kojeg pristupa sajtu. Na taj način uskraćuje ili opoziva pristanak za korišćenje kolačića. Ako blokira kolačiće, korisnik i dalje može da pretražuje sajt ali mu neke njegove mogućnosti neće biti dostupne.

 

 

Šta su kolačići?

 

Kolačići su tekstualni dokumenti koji se čuvaju na uređaju korisnika, a nastaju dok korisnik posećuje veb-sajt. Kada korisnik ponovo bude pristupio veb-sajtu La-Ram može preuzeti podatke sa uređaja korisnika, a koji su sadržani u kolačićima. Zahvaljujući kolačićima, sajt može da prepozna uređaj korisnika.

 

Koristimo kolačiće za prikupljanje podataka o korišćenju sajta. Svrha prikupljanja podataka putem kolačića nema u cilju da identifikuje korisnike sajta, već da poboljša sadržaj sajta i unapredi vaše korisničko iskustvo.

 

 

Vrste kolačića koje koristimo

 

Na veb-sajtu koristimo više vrsta kolačića koji se razlikuju po svojoj svrsi, dužini trajanja i veb-sajtu koji ih je integrisao (veb-sajt ili treće strane).

 

Svrha kolačića može biti pravilan rad i unapređenje funkcionisanja veb-sajta, a može biti usmerena i na praćenje ponašanja korisnika za potrebe statističkih analiza (posećenosti, načina upotrebe sajta) i marketinga. 

 

Privremeni kolačići pohranjuju privremene podatke, kao što su podaci u vezi sa konkretnom kupovinom preko sajta koji se brišu sa uređaja nakon zatvaranja internet pretraživača korisnika.

Trajni kolačići se s druge strane koriste u svrhu pravilnog i boljeg funkcionisanja sajta, a što korisniku koji se registruje olakšava pristup, a La-Ram-Com-u pomaže da bolje razume potrebe korisnika i shodno tome unapređuje rad sajta.

 

Obavezni - strogo neophodni kolačići omogućavaju osnovne funkcionalnosti veb lokacija, kao što su prijava korisnika i upravljanje nalogom. Veb lokacija se ne može pravilno koristiti bez strogo potrebnih kolačića.

 

Kolačići performansi - koriste se da bi se videlo kako posetioci koriste veb lokaciju, npr. analitički kolačići. Ti kolačići se ne mogu koristiti za direktnu identifikaciju određenog posetioca

 

Kolačići za targetiranje - koriste se za identifikaciju posetilaca između različitih veb lokacija, npr. partneri za sadržaj, mreže banera. Ti kolačići se mogu koristiti za pravljenje profila interesovanja posetilaca ili za prikazivanje relevantnih oglasa na drugim veb lokacijama.

 

Funkcionalni - koriste se za pamćenje informacija o posetiocima na veb lokaciji, npr. jezik, vremenska zona, poboljšani sadržaj.

 

Neklasifikovani - kolačići koji ne pripadaju nijednoj drugoj kategoriji ili su u procesu kategorizacije.

 

 

Kako onemogućiti kolačiće

 

Ukoliko želite da onemogućite upotrebu kolačića, to možete učiniti na dva načina na sajtu.

 

Prvo, dodali smo opciju Podešavanje kolačića kojoj možete pristupiti sa našeg banera. Ova opcija vam omogućava da podesite vrstu kolačića koju želite da omogućite.

 

Drugo, možete koristiti podešavanja pretraživača. Naime, većina internet pretraživača je konfigurisana da podrazumeva prihvatanje kolačića. Međutim, ukoliko želite da odbijete ili izbrišete kolačiće (ili sličnu tehnologiju), molimo vas da pogledate odeljak za pomoć i podršku na vašem pretraživaču za uputstva o tome kako da blokirate ili obrišete kolačiće (npr: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari). Imajte u vidu da svaki pretraživač ima različite procedure za upravljanje i konfigurisanje kolačića. Međutim, ukoliko koristite podešavanja pretraživača da blokirate sve kolačiće (uključujući i neophodne kolačiće), moguće je da nećete imati pristup svim ili određenim delovima sajta.

TOP